Sider

søndag den 24. februar 2013

Hæklet pulsvarmere med stangmaske-krydser

Det sidste stykke tid har jeg leget lidt med krydsede stangmasker.

Jeg har blandt andet hæklet disse pulsvarmere, hvor der hækles et stangmaske kryds mellem 2 muslinger:


Jeg synes det giver en sjov effekt, og det samler muslingerne på en anderledes måde end man ellers plejer at se dem.

Et stangmaske kryds hækles egentlig over 3 masker hvor man i 3. maske hækler den første stangmaske, så hækles 1 luftmaske og 2. maske springes over og herefter hækles endnu en stangmaske tilbage i 1. maske (man går altså 2 masker baglæns fra masken hvor man hæklede den første stang maske).

Forvirret? Prøv engang, for det er ikke så svært.

I mønster delen på disse pulsvarmere hækles der kryds stangmasker omkring en fastmaske mellem muslingerne, og der hækles derfor først til venstre side, så 1 lm, og så hækles der 1 stangmaske højre om fastmasken - vupti så er der et stangmaske kryds.

Nål nr. 5
Garntype: Lima i naturfarvet fra Hjertegarn

Start med 33 lm, hækl 1 fm i hver maske, vend med 1 lm, og hækl dernæst i fm i bagerste maskeled rækken hen.

1. omg: vend med 1 lm og hækl 1 fm i første m, *skip 3 m, dernæst 7 stgm i næste m, skip 3 m og hækl 1 fm i næste* gentag rækken ud og slut med 1 fm i sidste m

2. omg: vend med 3 lm, hækl 1 hstgm i 2. m på muslingen, 2 lm, 1 fm i midten af muslingen, *2 lm, 1 stgm venstre om fm'en mellem muslingerne, 1 lm, 1 stgm højre om fm'en mellem muslingerne så der dannes et kryds, 2 lm, 1 fm i midten af muslingen* - gentag *-* rækken ud, der afsluttes med 2 lm efter fm'en i midten af muslingen, skip 1 m, 1 hstgm i næste, 1 lm og 1 stgm i sidste m.

3. omg: vend med 1 lm, hækl 1 fm i første m, *hækl 7 stgm i fm'en i midten af muslingen og 1 fm i midten af krydset af stgm'er fra forrige omgang*. Gentag *-* omgangen ud, afslut med 1 fm i sidste m
4. omg: vend med 3 lm, hækl 1 hstgm i 2. m på muslingen, 2 lm, 1 fm i midten af muslingen, *2 lm, 1 stgm venstre om fm'en mellem muslingerne, 1 lm, 1 stgm højre om fm'en mellem muslingerne så der dannes et kryds, 2 lm, 1 fm i midten af muslingen* - gentag *-* rækken ud, der afsluttes med 2 lm efter fm'en i midten af muslingen, skip 1 m, 1 hstgm i næste, 1 lm og 1 stgm i sidste m. 

Mønster rapporten gentages 7 gange = 8 rækker mønster i alt

I toppen har jeg hæklet 1 række fastmasker = 33 styk der fordeles i musling mønster rapporten således: 2 fm på den ene side af muslingen, 1 fm i midterfm'en, 2 fm på næste side af muslingen, 1 fm i første krydset stgm, 1 fm i mellemrummet, 1 fm i næste krydsede stgm.

Næste række fm'er hækles i forreste maskeled = 33, dernæst endnu 1 række fm'er  men i begge maskeled = 33 styk.

Så laves der en række krydset stangmasker: start med 4 lm, skip 2 masker,  i 3. maske hækles den første stangmaske, så hækles 1 luftmaske og 2. maske springes over og herefter hækles endnu en stangmaske tilbage i 1. maske (dvs. man går altså 2 masker baglæns fra masken hvor man hæklede den første stang maske). Hækl 10 kryds i alt.

Vend med 1 lm og hækl 1 fm i første maske. Nu hækles der *3 stgm + 1 picot + 3 stgm  i første  stangmaske kryds, 1 fm i næste stmg-kryds* gentag så der er 5 muslinger i toppen. Afslut med 1-2 fm'er til sidste m. Bryd garnet og hæft ender.

Sy sammen og lad 5 cm stå åben til tommeltotten - hækl evt. 10-12 picot'er rundt i kanten, det giver en rigtig sød finish når man har dem på!

12 kommentarer:

 1. Glemte lige at skrive at der er brugt 2 nøgler og farve nummeret er 434 :-)

  SvarSlet
 2. De er super fine, har tænkt på at jeg skulle have lavet sådan nogle, men jeg har store hænder!

  SvarSlet
 3. Det giver et rigtig flot udtryk.

  SvarSlet
 4. De er vildt smarte og skønt mønster!

  SvarSlet
 5. They are most amazing!!!

  SvarSlet
 6. De er så flotte og elegante. Måske jeg skulle prøve at hækle igen efter en pause på 25 år.

  SvarSlet
 7. Hej fru Madsen, jeg har lige printet nogle af dine opskrifter, for dine ting er så fine. Der var en dame, som gjorde mig opmærksom på nøgle-uglen, men snot-uglen er heller ikke dårlig! Og jeg tror, at sommerfuglen vil falde i god jord hos en lille niece:)
  Venlig hilsen
  LISE.
  frubaggesen@hotmail.com

  SvarSlet
 8. Beautiful! Thank you...look forward to trying this pattern!

  SvarSlet
 9. SÅ fede !! Skal helt sikkert laves til efteråret inden kong vintertræder til :) - Lilan Sommer

  SvarSlet
 10. Hvordan skal disse syes sammen? De er SŠsmarte ��

  SvarSlet